Så förbättrar du privatekonomin

Sparande och privatekonomi kan för vissa vara ett jobbigt ämne. För den som snarare upplever att det är mer månad kvar i slutet av lönen än tvärtom, eller för den som bara vill dryga ut semesterkassan, finns det dock en del knep att ta till.

Säg upp abonnemang

I de flesta fall är det kostnaderna i hushållet som är lättast att påverka. Ofta dras abonnemang av olika slag på autogiro, vilket gör att man kanske inte reflekterar över kostnaden varje månad. Börjar man dock se över sina abonnemang upptäcker man ofta att det finns en del som man kanske inte ens använder. Kanske kan man säga upp Spotify, Netflix eller något annat abonnemang som inte används i någon större utsträckning? Man bör även se över sitt mobilabonnemang. Kanske har man valt ett abonnemang med stor surfmängd, trots att man bara surfar på nätverket hemma? I så fall betalar man ofta mer än man behöver varje månad.

Se över lån och försäkringar

Lån och försäkringar är andra kostnader som ofta går att förändra. Har man lån på huset kan man försöka förhandla ner räntan. Med rätt argument går det oftast alldeles utmärkt, och bara någon enstaka tiondels procentenhet kan göra stor skillnad i räntekostnader. Se även över försäkringar, t ex bilförsäkringen. Är bilen av en äldre modell räcker det ofta med en halv- eller trafikförsäkring. När man ändå ser över bilkostnader kan man fundera på om man kan låta bilen stå lite oftare. Att gå eller cykla istället för att ta bilen till affären eller liknande gör att man sparar en del pengar på bränsle.

Skaffa extrainkomster

Ibland går det även att öka inkomsterna utan att för den delen jobba ihjäl sig. Genom att rensa hemma och sälja saker man inte använder kan man dra in några extra kronor till hushållskassan. Har man någon hobby kanske det går att utveckla en affärsidé av det? Att odla växter eller tillverka smycken och sälja bidrar med extra slantar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash