Så fungerar moms

Som privatperson tänker man oftast inte på momsen när man betalar en vara eller en tjänst – den är bara en siffra som står lite längre ned på kvittot eller fakturan. Som företagare har momsen dock större betydelse, både när man tar betalt och när man betalar. Redan när man startar upp sitt företag måste man momsregistrera sig, om man vet med sig att man ska sälja varor eller tjänster som är momspliktiga.

När man säljer sådana varor ska man som företagare lägga på momsen på priset man fakturerar till kunden. Att betala in moms till Skatteverket är med andra ord inte en extra kostnad för en själv som företagare, utan en skatt som kunden betalar för varan eller tjänsten, och som man själv förmedlar till staten. Den moms som man som företagare tar ut av kunden kallas utgående moms.

När man själv köper varor och tjänster betalar man i sin tur moms. Denna moms kallas ingående moms, och när man redovisar momsen man ska betala in till Skatteverket är det mellanskillnaden mellan den utgående och den ingående momsen som ska betalas. Fördelen med att köpa varor åt företaget är med andra ord att man kan köpa det momsfritt, eftersom den ingående momsen dras av från den utgående momsen man ska betala in till Skatteverket. Detta gäller dock självklart inte saker som man köper för privat bruk, och om man inte har råd att köpa något man behöver när priset är inklusive moms får man helt enkelt lösa det på andra sätt. En nödlösning är till exempel att ta ett snabblån på Snabbfinans.se. Då gäller det bara att man vet med sig att man kommer att dra in tillräckligt mycket pengar i företaget kommande månad för att betala tillbaka lånet.

Man redovisar den moms som ska betalas i en så kallad momsdeklaration. Beroende på vilket val man har gjort kan man skicka in deklarationen en gång om året, en gång i kvartalet eller en gång i månaden. Vilket man väljer är upp till personlig preferens, men generellt kan sägas att ju större summor det handlar om, desto oftare bör man deklarera (och betala in) momsen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash