Att starta eget

Tjäna pengar kan du göra på olika sätt. Du kan till exempel arbeta åt någon annan eller starta eget. Funderar du på att starta eget men vet inte riktigt hur du ska börja? Läs vidare och se om det kan vara något för dig!

Förberedelse

Bered dig på att det kan vara snårigt att starta eget företag. Du behöver ha koll på regler och lagar och kunna fylla i blanketter. Du behöver också veta en hel del om bokföring. Skaffa dig gärna ett nätverk bland andra egna företagare som kan stötta och hjälpa. Försök att fokusera på möjligheterna och på vad du vill uppnå istället för på det du oroar dig för. Läs gärna böcker i ämnet för att förbereda dig.

young beautiful woman is looking over work files

Affärsidé

Givetvis behöver du en affärsidé! Vill du sälja varor eller service? Tänk på att du startar ett företag för kundernas skull, inte för din egen. Gör en rimlig bedömning av om det finns intresse för det du tänker sälja. Gör sedan en affärsplan där du förvandlar dina affärsdrömmar till siffror så du kan bedöma om din idé är hållbar.

Pengar

Tag reda på hur mycket pengar du behöver för att hålla igång företaget tills du börjar få in pengar från dina kunder. Behöver du låna pengar i bank så var beredd på att presentera en genomtänkt affärsidé. Det kan vara lättare att få lån om du har någon sorts säkerhet. Är du arbetslös kan du ha rätt till ett ”starta-eget-bidrag”.

Företagsform

Det finns ett flertal olika företagsformer och du måste bestämma dig för vilken som passar dig och din idé bäst.

  • Enskild näringsverksamhet betyder att du som privatperson ansvarar för och driver företaget. Du måste dock ha företagets ekonomi skild från din privata.
  • I ett handelsbolag måste ni vara minst två ägare till företaget. Ni är personligt och solidariskt ansvariga samt har gemensamt inflytande.
  • Om du vill starta ett aktiebolag krävs 50 000 kronor i aktiekapital. Ett aktiebolag ska ha en styrelse med minst en ledamot. Aktiebolaget ska registreras hos Bolagsverket.
  • En ekonomisk förening syftar till att medlemmarna (minst tre stycken) ska ha nytta av föreningens verksamhet. Den ekonomiska föreningen vilar på demokratisk grund där varje medlem som regel har en röst.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash