Företagslösningar vid ekonomiska problem

Att driva företag är spännande, och samtidigt en risk. Ibland uppstår situationer som du som företagare inte räknat med och det är inte alltid vi vet hur vi ska hantera de problem som uppstår.

Aktiebolag

Det är givande att vara företagare, få utveckla ett företag och se hur långt som man kan ta det. En företagare är både produktutvecklare, marknadsförare och chef – och ytterst ansvarig. Om du har ett aktiebolag är du tack och lov dock inte juridiskt eller ekonomisk ansvarig på samma sätt som om du hade en enskild firma – du kan få näringsförbud, men du behöver inte gå i personlig konkurs. Först och främst bör du söka ekonomisk, och eventuell juridisk, rådgivning. Spara in på rätt saker, men var inte dumsnål. God rådgivning är välinvesterade pengar och kommer förbättra din nattsömn. Du kan också snabbavveckla aktiebolag hos Bolagsspecialisten. Det innebär att de köper ditt aktiebolag, och tar över det juridiska och administrativa ansvaret, och du får dina pengar för aktiebolaget inom 3-5 bankdagar. Sedan kan du gå vidare i livet.

Enskild firma

Om du har en enskild firma kan du inte sälja firman och bli av med det ekonomiska och juridiska ansvaret lika lätt. Dock kan du självklart sälja inventarier och få pengar. Om du vill sälja firman behöver du ombilda företaget till ett aktiebolag, och sedan sälja det. Men om du har en enskild firma kan du i förebyggande syfte – för att inte kunna gå i personlig konkurs och sitta fast lika mycket ekonomiskt och juridiskt – omvandla din enskilda näringsverksamhet till ett aktiebolag. Idag behöver du bara 50 000 kronor som insats.

Hitta problemet

Om du driver ett företag och inte går med vinst eller har andra problem, måste du analysera både ditt företag och ditt eget företagande för att hitta problemet. Du måste vara hård och våga se sanningen i vitögat. Om du vill fortsätta med ditt företag bör du anlita extern hjälp – även ett par möten med en expert kan göra stor skillnad. Du måste också våga ändra på dig.

Det finns ofta två saker som ställer till det för företagare: för lite vinst eller fel anställda. Om du har en anställd som ger dig problem bör du kontakta en företagarorganisation och eventuellt ett fackförbund, för att komma till rätta med situationen – läs på om LAS för att inte få problem om du sparkar personal. Ibland kan du vinna på att köpa ut en anställd, även om det svider. På lång sikt kommer du att vinna på det.

Om du helt enkelt får för lite vinst, behöver du ta reda på om det är din produkt eller tjänst som är felet, eller om det är (bristen på) marknadsföring. Om du har en bra produkt, behöver du läsa på och eventuellt ta hjälp av en marknadsföringskonsult – eller se om det finns någon på företaget som är skicklig på marknadsföring. Om du har en person som verkar intresserad av marknadsföring och kommer med ideér – som du hittills inte nappat på – ska du kanske testa den personens ideér. Se också över prissättningen – ingen vill betala för mycket.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

splash